VENTILATIE


Nieuwbouw, verbouwing en renovatie
Gebouwen zijn tegenwoordig steeds beter geïsoleerd. Dit biedt tal van voordelen waaronder het verminderen van het warmteverlies en verlagen van de CO2-uitstoot. Door het toepassen van meer isolatie wordt een woning of gebouw echter meer luchtdicht gemaakt. Ventileren is daarom van groot belang in het realiseren van schone en gezonde lucht in een woning of gebouw. Het is absoluut noodzakelijk om vocht, schimmels en gezondheidsklachten te voorkomen. Een goed doordacht ventilatiesysteem is onontbeerlijk.

Ventileren is verse lucht aanvoeren en tegelijk een hoeveelheid vervuilde lucht afvoeren. Precies het vinden van dit evenwicht is de sleutel voor een perfecte ventilatie. Vakmanschap dus.

U kan bij ons terecht voor ventilatiesystemen A, B, C en D.
Hiervoor werken wij voornamelijk met de merken Mitsubishi Electric en StorkAir.

Ventilatiesysteem A

Dit ventilatiesysteem behoeft weinig uitleg: natuurlijke ventilatie. De toevoer wordt geregeld door regelbare roosters in ramen of muren. De lucht wordt vanuit de vochtige ruimtes (badkamer, keuken, …) via luchtkokers op natuurlijke wijze afgevoerd. Er wordt geen ventilator gebruikt.
Natuurlijke ventilatie heeft het voordeel dat het weinig energie vraagt en dat de bouwkosten goedkoper zijn. Het nadeel is de onzekerheid over de prestatie van het systeem. Het vergt vooral een goed ontwerp van het gebouw waarbij vooraf rekening moet gehouden worden met deze wijze van ventileren.
Natuurlijke ventilatie kan niet overal worden toegepast. We raden natuurlijke ventilatie af bij gebouwen met veel lawaai, vervuilde lucht, beperkte zonwering en bv. landschapskantoren.

Ventilatiesysteem B

Systeem B hanteert een mechanische toevoerventilatie. Buitenlucht wordt via een ventilator de woning in geblazen en verlaat de ruimtes via regelbare roosters en verticale kanalen. Ook dergelijk ventilatiesysteem wordt in woningen nauwelijks toegepast.

Ventilatiesysteem C

Systeem C voorziet in een mechanische afvoerventilatie. Sommigen noemen het ook het ‘dampkap-principe’. De toevoer gebeurt door regelbare roosters in ramen of muren, waarna een ventilator de lucht zuigt om via de natte ruimtes (badkamer, keuken, washok, …) de woning te verlaten.

Ventilatiesysteem D

Systeem D combineert een mechanische toevoer met een mechanische afvoer. Dit systeem wordt ook wel het balansventilatiesysteem genoemd en is van alle ventilatiesystemen het meest performante. Het systeem wordt meestal voorzien van warmterecuperatie. Zo kan het warmteverlies dat normaal gebeurt door de afvoer van lucht of door aanvoer van niet-verwarmde lucht nagenoeg volledig worden opgevangen. Dit levert een fikse energiebesparing op. Balansventilatiesystemen kunnen gemakkelijk ingesteld en aangepast worden. Een jaarlijkse controle van het systeem is aangeraden. Een onevenwichtige balans leidt immers tot gevoelige vermindering van de prestaties en kan een negatieve invloed hebben op de woon- en/of -werkomgeving.


Onderhoud & herstellingen

Ook voor onderhoud en herstellingen van uw ventilatiesysteem kan u bij ons terecht.


Informatie?

Wenst u meer informatie, contacteer Tom Damme vrijblijvend via de ‘contact-pagina’.
Neem ook een kijkje op de websites van Mitsubishi Electric en StorkAir.
(Algemene voorwaarden)